Można solić

  • 07.06.2019, 11:36
Można solić
Rachunek za sól, który płacimy własnym zdrowiem, wcale nie jest aż tak słony?

Opublikowane niedawno wyniki wieloletniego badania kwestionują to, co wiemy o szkodliwości soli. Bezpieczny limit okazuje się dużo wyższy, niż powtarzano do tej pory.

 

Osiem lat obserwacji na 100 tysiącach ochotników z 18 krajów pozwoliło wykazać, że związek pomiędzy większym ryzykiem wystąpienia chorób serca i układu krążenia a spożyciem soli dotyczy wyłącznie ludzi używających więcej niż 5 gramów soli dziennie. „Oficjalny” dzienny limit zalecany przez WHO to mniej niż 2 gramy soli. Według autorów nowych badań, przekonanie o wyjątkowej szkodliwości słonych potraw wzięło się z obserwacji pojedynczych przypadków bez „pogłębionej analizy”, którą udało się teraz wykonać.

 

Bezpieczną granice najczęściej przekraczają mieszkańcy Chin – aż 80% uczestników badania pochodzących z Państwa Środka zjada więcej niż 5 gramów soli dziennie. Co ważne, wpływ na stan układu krążenia mają też inne produkty neutralizujące szkodliwe działanie soli. Chodzi o żywność bogatą w potas. Wychodzi więc na to, że bez wyrzutów można solić pomidory czy ziemniaki, a uzupełnienie diety o jogurty, orzechy czy banany powiększa nasz dzienny limit wykorzystania solniczki…

 

P.P. 
zdjęcie: pexels.com

__1
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe