Niezdrowy olej kokosowy
Niezdrowy olej kokosowy

Miał być zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Okazało się, że równie dobrze można zastąpić go smalcem.



Dobry na wszystko?

Olej kokosowy stał się obowiązkowym składnikiem w nowoczesnej kuchni po rozreklamowaniu go jako produkt, który ułatwia zredukowanie tkanki tłuszczowej i wspomaga przemianę materii. Co ciekawe, w poprzednich dekadach był on uważany za produkt szkodliwy. Wszystko przez wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu i zwiększają ryzyko zawału serca. W ostatnich latach pojawiły się badania, które odwróciły te tezy do góry nogami…
Wraz z publikacja American Heart Association trend najwyraźniej się odwraca. AHA ostrzega przed często jedzonym olejem kokosowym i zaleca powrót do rzepaku, oliwy lub masła. Kokosy nadal sprawdzają się za to tam, gdzie rozpoczęły swoją karierę, czyli w przemyśle kosmetycznym.


Stosować zewnętrznie


Olej kokosowy świetnie wpływa na skórę: nawilża, chroni przed poparzeniami słonecznymi i redukuje zmarszczki. Stosowany jako odżywka do włosów lub emulsja do opalania nadal jest warty uwagi. Nie warto za to wierzyć w to, że można go stosować w charakterze tłuszczu, który odchudza…





J.G.
Zdjęcie: pexels.com

Osoby, które przeglądały ten artykuł czytały również:

Koniec NutelliBMI - Bardzo Myląca InformacjaMuzyka dobra na wszystkoMaluch na wakacjachMLBB: znajdź idealną szminkę
--- zobacz inne modne artykuly ---

Reserved w LondynieHayao Miyazaki znów tworzySzczupłe nawykiNowe połączenie do Sztokholmu


>>> Powrót do wyszukiwania